vombater
Register

Vombater

Vombatus ursinus

I Australien finns det tre arter av vombater; den vanliga nakennos vombaten (Vombatus ursinus), den nordliga hårnos vombaten (Lasiorhinus krefftii) samt den sydliga hårnos vombaten (Lasiorhinus latifrons). Vombater hittas i skog, bergsområden samt hedmark i sydöstra delen av Australien samt Tasmanien.


Vombaten är ett stort däggdjur som kan väga upp till 36 kilogram. De har ett stort kraftigt huvud samt en kort nacke. Deras starka klor kombinerat med trubbiga och starka ben gör Vombater till mycket duktiga grävare. Trots deras långsamma utseende, Vombater kan springa upp till 40 km/h. En Vombats livslängd är mellan 15 till 20 år.


Vombater är naturliga grävare och har därför blivit belönade med en bakvänd ficka för deras barn. Fördelen med detta är att jord inte samlas i fickan och därmed håller ungen ren och säker. Vombater delar den speciella bakvända fickan med sin närmaste släkting - koalan.

Vombater gräver omfattande tunnelsystem som sträcker sig upp till 30 meter i längd samt flera meter under marken för att skydda sig mot faror. Under dagstid ligger de tryggt och säkert i sina tunnlar och sover medans på natten Vombaterna dyker upp till ytan för att föda på hemmahörande gräs, så som vallaby och kängru gräs samt träd och buskrötter. De använder sina kontinuerligt växande vassa framtänder för attportionera upp samt äta mat.


Den nordliga hårnos vombaten kunde hittas i staterna New South Wales, Victoria samt Queensland endast 100 år sedan. Nutid kan man endast hitta dem i ett 3 km² stort område i Epping Forest national park som ligger i Queensland. Nordliga hårnos vombaten är ett av de mest sällsynta stora däggdjur i världen och är akut utrotningshotad.

Common Vombater Common Vombater
Southern Hairy Nosed Vombater Southern Hairy Nosed Vombater
Common Vombater Common Vombater

FacebookTwitterStumbleuponLinkedinPinterest
Pin It

Reviews

"One of Australia's best known and most popular animal sanctuaries"
Australia -a travel survival kit: Lonely Planet
Testimonials by Great Joomla!