koala
Register

Om koalor
Phascolarctos cinereus

Koalan är en söt, rund fluffig boll med vassa klor och stor näsa. Det mycket populära djuret är en av Australiens största ikoner tillsammans med kängrun. Den största missuppfattningen om Koalor är att de kan hittas genom hela Australien, medans sanningen är att de endast finns ett fåtal naturliga livsmiljöer på östkusten. Den största anledning är omfattande skogsröjning för nötkreatur, jordbruk samt husbyggnationer.


Koalor är väldigt kräsna när det kommer till mat då de endast äter blad från runt 50 arter av över 700 möjliga eukalyptusträd i Australien. Tron om att koalan blir berusad av att äta eukalyptusblad är en av de större koala-myterna som sprids. Faktum är att eukalyptusblad innehåller 50% vatten och 5% socker och diverse stärkelser. Då detta är en mycket låg energi diet blir koalan tvungen att spara sin energi genom att sova runt 19 timmar om dygnet, vilket i sin tur framställer koalan som berusad.


Koalan använder sina grova tassar och vassa klor för att klättra i träd. Koalans främre tass har två tummar samt vassa klor på de bakre benen för att hålla sin balans högt uppe i träden samt för att underhålla och vårda sin päls. Precis som människor, även koalor har fingeravtryck.


Ordet Koala betyder på urinvånarnas språk "ingen dricka". Namnet skapades genom det faktum att koalor mycket sällan klättrar ned till marken från träd för att dricka vatten då de får tag i det genom att äta eukalyptusbladen.


Om du råkar bo i ett koala bebott område och vill hjälpa till med att bevara detta unika djur, det bästa du kan göra är att plantera eukalyptus träd som koalorna kan äta och där de kan vistas.

koala scratching koala scratching

FacebookTwitterStumbleuponLinkedinPinterest
Pin It

Reviews

"I have to confess to being a koala addict, and for someone like me, Lone Pine is Nirvana"
Frommer's Australia
Testimonials by Great Joomla!