om dingos
Register

Om Dingos

Canis lupus dingo

 

Dingon är en medelstor, smal hund som väger mellan 13-24 kilogram medans hanar ofta väger mer än honor. En genomsnitts hane är mellan 52 och 63 centimeter lång. Färgen på deras korta och täta päls varierar beroende på omgivningen men sträcker sig mellan sand till rödbrun samt svart till vit. Ofta har Dingos vita inslag i sin päls kring fötterna, bröstet samt svansspetsen.

Renrasiga Dingos huvuden samt käkben skiljer sig från inhemska hundar då deras panna är plattare samt käklinjen är mer fyrkantig. Precis som vargar och andra vilda hundar har Dingos större och vassare tänder jämfört med inhemska hundar och blandraser. En annan stor skillnad från inhemska hundar är Dingons vokalisering. Dingos kan yla, gnälla samt morra men inte skälla.

Dingos är det främsta köttätande däggdjuret i hela Australien och är mycket uppskattade för sin hjälp i att kontrollera den Europeiska kanin populationen. Detta rovdjur föder framförallt på andra däggdjur såsom kängrus, wallabies, kaniner och gnagare, får och övrigt boskap. Fåglar, ödlor, fisk och även mänskligt avfall bidrar till Dingons diet.

Dingos är sällskapsjuka samt monogama djur, trots detta så spenderar de en stor portion av livet själva. När dingos väl syns i flock består de ofta av 3-10 individer.

Dingon är uppfattad som en infödd hund i Australien men sanning är att Dingon inte är en inföding i landet. Faktiskt så finns det inga rent infödda arter av köttätande däggdjur i Australien. Arkeologer och fossil forskare har hittat bevis som klart och tydligt visar att Dingos anlände till Australien via båt från Asien cirkus 3500-4000 år. Dingos tros vara besläktad med den Indiska gråvargen (Canis lups pallipes). Dingos kan hittas nästas över hela Australien (förutom Tasmanien) i öken, skogsdungar, träsk samt tropiska miljöer.

Alpine Dingo Alpine Dingo
Dessert Dingo Dessert Dingo

FacebookTwitterStumbleuponLinkedinPinterest
Pin It

Reviews

"One of Australia's best known and most popular animal sanctuaries"
Australia -a travel survival kit: Lonely Planet
Testimonials by Great Joomla!